Błonnik Źródła

Błonnik (błonnik pokarmowy, włókno pokarmowe) – kompleks heterogennych substancji pochodzenia roślinnego nie ulegający trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka oraz zwierząt monogastrycznych[1][2]. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny)[3]. Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Skład

Dawniej błonnik kojarzono z celulozą, a błonnik surowy stanowiła celuloza i hemicelulozy. Następnie wśród zespołu substancji zaliczanych do błonnika zaczęto wymieniać:

Coraz częściej do składników błonnika pokarmowego jest zaliczana skrobia oporna[3]. Od niedawna również chitynowe pancerzyki.

W błonniku można wyróżnić składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie [2][3][5][6]:

  • rozpuszczalne w wodzie:
    • pektyny,
    • obojętne hemicelulozy (o wysokim oraz niskim stopniu rozgałęzienia),
    • gumy (m.in. β – glukany),
    • śluzy roślinne,
    • polisacharydy algowe;
  • nierozpuszczalne w wodzie:
    • celuloza,
    • hemicelulozy ekstrahowane z roztworów kwaśnych,
    • lignina,
    • składniki towarzyszące (kutyna, suberyna, krzemionka).

W medycynie i dietetyce używa się podziału funkcjonalnego na:

  • błonnik pokarmowy – zawarty w produktach roślinnych,
  • błonnik suplementarny (funkcjonalny) – wyizolowany z produktów naturalnych (w tym zwierzęcych np. chitozan), mający korzystny wpływ na zdrowie i jakość życia człowieka[1].

Właściwości

Na początku błonnik był traktowany jako substancja balastowa, ze względu na małe wykorzystanie przez organizm. Później odkryto w nim nowe właściwości mające korzystny wpływ na organizm, przyczyniające się m.in. do:

Udowodniono, iż zwiększenie spożycia błonnika o 10 gram w trzech posiłkach dziennie zmniejszy ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – wykaz procentowy:
błonnik owocowy zmniejszy ryzyko zachorowania na raka jelita o 23%,
rośliny strączkowe o 58%
natomiast produkty pełnoziarniste o 18%. [1]
  • wiązania jonów sodu[1].

Błonnik nie podwyższa wartości energetycznej posiłku. Jedną z jego cech jest zdolność do pęcznienia (polisacharydy i lignina). Spowodowane jest to absorpcją wody, na którą wpływa rozdrobnienie produktu oraz obróbka cieplna.

Posiada on także zdolność do wymiany kationów, która jest zależna od występowania grup fenolowych (obecnych we frakcji ligninowej) oraz karboksylowych (obecnych we frakcji pektynowej i hemicelulozowej). Największą zdolność przejawia frakcja pektynowa składająca się wyłącznie z kwasów uronowych.

Błonnik posiada również właściwości takie jak: tworzenie żeli, wiązanie kwasów żółciowych i adsorpcja oleju[7].

Najczęściej wyszukiwanie frazy:

  • blonnik prebiotyczny
  • blonnik prebiotyczny a
  • blonnik prebiotyczny com regulamin
  • Błonnik Prebiotyczny cena
  • usuwanie toksyn naturalny blonnik probiotyczny a
  • www blonnik probiotyczny a pl